Costabella 29

De naam van de wijn is gelijk aan de locatie van de boerderij waar zij gemaakt wordt: ‘Costabella 29’. De boerderij ligt in het bergdorpje ‘Roascio’ dat grenst aan de stad Ceva. ‘Ceva’ wordt in het Italiaans uitgesproken als ‘Tjéva’ en is een typisch Italiaanse stad met ongeveer 6.000 inwoners.

Ceva is een redelijk bekende stad in de omgeving. Het stadje heeft een pizzeria, een grote supermarkt, een bank, chocolaterie, benzinepomp en treinstation. Men leeft van lokaal geproduceerde goederen en vanzelfsprekend spreekt niemand Engels; een echte Italiaanse belevenis dus.

Sinds vele jaren wordt er in de boerderij Costabella 29 wijn geproduceerd. De vorige eigenaar van de boerderij heeft het productieproces van de wijn tot een ware kunst verheven, maar had  niet veel oog voor het land rondom de boerderij waardoor het erfgoed vrijwel geheel overwoekerd was met onkruid en onduidelijke boomsoorten rond de verkoop (2010). De eerste 3 jaar stonden dan ook in het teken van snoeien, terugkappen en uitroeien van bramen, lianen en ander ongewenst groen.

De boerderij wordt in ieder geval bewoond in de periode dat er werk verzet moet worden aan de wijngaard en dat is frequent. In deze periode is het mogelijk om de boerderij te bezoeken.

 

Huis in de winter         Uitzicht vanuit huis